objekt, kartón, asfalt, peny, molitany, konáre stromov, drôty, káble

rozmery 1,40m x 1,70m x 1,80m, r. 2006

Sociálny projekt a akcia. Vystavenie sa pocitu vnútorného a vonkajšieho bezdomovectva.

Hniezdo je guľovitý objekt veľkosti obytného priestoru, zasadený do konštrukcie z konárov, ktorá ho drží, upevňuje a oboplieta.Zmestia sa doňho štyria ľudia. Je postavené z kusov hrubých tvarovaných kartónov, vrstvených a lepených ku sebe. Navrchu je fixované náterom asfaltu, vďaka ktorému odoláva dažďu aj vetru. Zvnútra je vystlaté molitanmi, penami, gumami a starými kobercami takže je mäkké a pohodlné. Bolo umiestnené pred Vysokou školou výtvarných umení v Bratislave.

Hniezdo vystupuje ako miesto útočiska, rodí sa tam pocit istoty, ochraňuje pred nebezpečenstvom. Máte súkromie a spíte pod vlastnorucne pozliepanou strechou a prirodzene nadobudate pocit ze vsetko je v poriadku. Veci dostavaju ten spravny chod nech sa vonku deje čokoľvek. Prijemne je aj to, ze ho musíte udržiavať denno denne tak sa nieken staráte o svoje obydlie ale aj upevňujete pocit bezpečia.

Do hniezda som sa nasťahovala 6.júna a „bivakovala“ v ňom do 8.júna doobeda, aby som odskúšala jeho funkčnosť a okúsila pocit bývania v alternatívnom dome. Zažila som tam všetko – spala som tam, jedla, pila… Zistila som, že bezdomovci naozaj vedia, prečo používajú kartóny – je v nich o 3 až 5 °C teplejšie než vonku a tak nocovať v lete v tejto skrumáži nebol problém. Teplo sa tam akumulovalo a spalo sa naozaj príjemne. Cez otvor veľkosti približne 70 cm bol nádherný výhľad na Rakúsko. Pohľad von silne pripomínal animovaný film – vonku beží realita a v hniezde to bol úplne iný svet. Ako sa v ňom striedali obrazy a svetlo, plynuli oblaky, najmä v noci to bolo veľmi expresívne. Keď som si uvedomila, že sa nachádzam na skutočne luxusnom a lukratívnom pozemku zasmiala som sa nad tou iróniou. Bývam v hniezde, ale v bohatej štvrti. Takýto dom by si človek mohol postaviť kdekoľvek a ak by ho zamaskoval, možno by sa to obišlo bez stavebného povolenia.

Páči sa? Zdieľaj: